Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Lesson 1st : Made in China.


Όταν βγαίνεις για ψώνια φίλη, κινδυνεύεις να αγοράσεις κινέζικο παπούτσι που έχει
κόστος το πολύ εφτά ευρώ, αλλά εσύ το αγόρασες σε τιμή Λονδίνου. Μη σου πω ότι
πηγαίνεις σπίτι με τη σκέψη ότι μπορεί να το φοράει η Sarah Jessica Parker  σε κάποιο επεισόδιο του Sex and the City.
Το σκηνικό έχει κάπως έτσι :
Είσαι τέρμα πεπεισμένη πως το παπούτσι είναι δέρμα. Η πωλήτρια σου είπε πως είναι 100% δέρμα (κι ας ορκίστηκε μέσα της πως δε θα ξαναπεί ψέμα ποτέ). Έπειτα έκανες μερικές βόλτες στο κέντρο της πόλης και είδες πως τα μισά καταστήματα και παραπάνω το ίδιο σχέδιο έχει αυξομειώσεις τιμής. Τότε ήρθε το πρώτο σοκ! Μωρέ μήπως δεν τα άξιζε τα λεφτά του; Μωρέ μήπως είμαι τελικά πολύ ευκολόπιστη;  Είναι κάποιες από τις διαδοχικές σκέψεις που θ’ αρχίσουν να στήνουν χορό στο κεφάλι σου.

Κάπου εδώ μέσα στο χάος του φόβου και της εξαπάτησης, εμφανίζεται ο σημερινός μου σκοπός που δεν είναι άλλος από το να σου πω πώς να αποφύγεις να πέσεις θύμα.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν έχω πρόβλημα με τα κινέζικα παπούτσια. Έχουν κι αυτά λόγω ύπαρξης, κυρίως οικονομικό. Όταν μάλιστα θέλω ένα ζευγάρι γόβες για μια συγκεκριμένη περίσταση, επιλέγω ένα σχέδιο κι ας είναι κινέζικο γιατί ξέρω πως δε θα το ξαναφορέσω. Το θέμα είναι να μη γίνεται εν αγνοία σου, να μη ζαρώνει η αισχροκέρδεια το πορτοφόλι σου. Γιατί να δώσεις 40ευρώ φίλη για μαύρη πλατφόρμα που είναι κινέζικη και μετά από μισή ώρα θα ευωδιάζει το πόδι σου σαν ασβός.;

Μέχρι την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια, κοίτα να χεις διαβάσει τις παρακάτω συμβουλές :

1) Κάνε πρώτα μια έρευνα αγοράς: Ότι κι αν είναι αυτό που ψάχνεις, μην πέσεις με τα μούτρα στο πρώτο προϊόν που θα βρεις μπροστά σου. Κάνε μια βόλτα σε μερικά καταστηματα, δοκίμασε, σύγκρινε τιμές και γιατί όχι μύρισε το προϊον. Συνήθως το δέρμα έχει μια χαρακτηριστική ευχάριστη και μεθυστική μυρωδιά που δεν μπορείς να μην την καταλάβεις.

2) Αν δεις αυξομειώσεις τιμής, χαμογέλα.: Όταν ένα αντικείμενο υπάρχει σε πολλές βιτρίνες με απόκλιση τιμής, τότε κάτι δεν πάει καλά. Προφανώς αν ρωτήσεις από πού κρατάει η σκούφια του, να σε ξεπετάξουν με ασυναρτησίες.

3) To αυτοκολλητάκι της ντροπής.: Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνεις εξπέρ στο να καταλαβαίνεις πότε ένα παπούτσι είναι όντως του καταστήματος και πότε απλά έχει κολλημένο ένα αυτοκόλλητο με την επωνυμία της επιχείρησης. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να το παρατηρήσεις πολύ προσεκτικά και κυρίως αφιερώνοντας χρόνο στη βιτρίνα του καταστήματος.

Αύριο θα σου πω κι άλλα. Ίσως σου δείξω και τα πιο χαρακτηριστικά κινέζικα παπούτσια του καλοκαιριού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου